Het is uiteraard al even stil omtrent het veldrijden, en dan is het logisch dat we ook Eli Iserbyt minder in beeld zien. Vorige week was er echter toch wat nieuws uit de cross, met de bekendmaking van de nieuwe wereldbekerkalender. En daar heeft Iserbyt wel wat over te zeggen.
Meer spreiding
De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal werd bij Wielerflits gevraagd naar zijn mening. “Wat meteen duidelijk werd, is dat het compacter is geworden. Persoonlijk vind ik dat jammer, omdat een kortere Wereldbeker er ook voor zorgt dat de aandacht van buitenaf nog meer gaat inkrimpen in periodes dat er geen Wereldbekers worden verreden”, is hij meteen kritisch.
“Als ik zelf deze kalender had mogen samenstellen, dan had ik de Wereldbeker liever wat vroeger zien starten. Maar anderzijds, ik denk dat iedereen weet waarom de focus van de UCI zo hard op december en januari komt te liggen”, doelt hij op het feit dat de kans dan groter wordt dat namen als Van Aert, Van der Poel en Pidcock aan de start komen.
Maar daardoor worden wel mensen vergeten, denkt Iserbyt. “Ik denk niet dat we vergeten zijn, maar ik stel wel vast dat er niet voldoende aandacht is gegaan naar de echte crossploegen. Voor onze sponsors is deze Wereldbeker-kalender bijna een drama te noemen.”
Financiële gevolgen
Die ploegen krijgen volgens Iserbyt immers opnieuw een financiële knauw op die manier. “Voor de echte 100 % crossteams, zoals Pauwels Sauzen-Bingoal en Baloise Trek Lions, verdwijnt er wel een groot deel van hun exposure bij internationale media. Nu wordt die periode enorm ingekort en ben je voor een langer deel alleen afhankelijk van de Vlaamse media.”
Er zijn nu twee manches minder, en rijden ze die ook allemaal in België of Nederland. Goede veranderingen volgens Iserbyt, die echter nog verbeterpunten ziet. “In mijn ogen moet de cross blijven zoals het was. Vroeger waren er zeven of acht Wereldbekers. Van mij mogen dat er gerust ook twaalf of veertien zijn, maar de spreiding had ik graag meer gezien.”
“Kijk naar de Wereldbeker mountainbike, die loopt van maart tot augustus. Telkens met één of twee manches kort op elkaar, dat rekt het seizoen en zo blijft het lang interessant. Nu beperk je het mediagenieke deel van het seizoen tot amper twee maanden.”