Jonas Vingegaard heeft in een interview met Le Monde klare taal gesproken. Volgens de tweevoudig Tourwinnaar moet er een verbod komen op het inhaleren van koolmonoxide, een populaire methode in de wielersport.
Visma | Lease a Bike, de broodheer van de Deen, maakt zelf ook gebruik van het inhaleren van koolmonoxide, waarbij gebruik gemaakt wordt van een zogeheten koolmonoxide rebreather, ook wel een herinademer genoemd.
Voordelen, maar ook risico's
Daarmee kan koolmonoxide gedoseerd en nauwkeurig in de longen komen, zodat belangrijke bloedwaardes gemeten kunnen worden. Maar volgens Vingegaard hanteren veel ploegen die methode op een oneerlijke manier.
Met een rebreather kunnen immers ook de fysiologische voordelen van een hoogtestage geoptimaliseerd worden. Aan CO-inhalatie kleven echter wat risico's en daarom is het voor sommigen dan ook uit den boze.
Oproep aan WADA
''Mijn team gebruikt koolmonoxide om het bloedvolume en de totale hemoglobinemassa te meten'', vertelt Vingegaard in de Frans dagkrant. ''We inhaleren de koolmonoxide eerst een keertje voorafgaande aan een hoogtestage. Aan het einde van de hoogtestage wordt dit herhaald om de maximale zuurstofabsorptiecapaciteit te berekenen.''
De crux zit hem volgens Vingegaard in het feit dat er veel misbruikt wordt gemaakt van de rebreather. ''Sommige teams misbruiken het door regelmatig lage doses koolmonoxide in te ademen, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties van hun renners. Dit is oneerlijk en het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) zou dit moeten verbieden'', laat hij er geen gras over groeien.