Drie keer Olympisch goud en drie wereldtitels: 2024 was een uitzonderlijk jaar voor Harrie Lavreysen. Alles stond in het teken van een historische Olympische hattrick in Parijs. Ondanks drie maanden van intensieve training benadrukt de sprintkampioen in de Speed On Wheels-podcast van Niki Terpstra dat rust minstens zo belangrijk was, zelfs vlak voor de belangrijkste race van zijn leven.
In de podcast vertelt Lavreysen over het verloop van zijn sprinttoernooi in Parijs. “Ik was enorm zenuwachtig voor de halve finale,” geeft hij toe. “Ik weet niet precies waarom, maar ik moest tegen Jack Carlin. Hij is onvoorspelbaar en kan gekke dingen doen in een rit. Dat zagen we later ook in zijn strijd om brons tegen Jeffrey Hoogland.” Ondanks de spanning won Lavreysen overtuigend in twee heats van zijn Britse rivaal.
Na de halve finale had Lavreysen een zorgvuldig plan klaarstaan. Zijn hotel lag op slechts honderd meter van de baan, en met drie uur tot de finale besloot hij de tijd slim te benutten. “Ik had vooraf een rugzakje klaargemaakt met eten. Na de halve finale ben ik snel uitgefietst, mijn rugzak omgedaan en in mijn Olympische baanpak naar het hotel gefietst. Daar ben ik een uur op bed gaan liggen, heb ik wat rijst gegeten, en daarna ben ik weer teruggegaan naar de baan.”
Het gaf Lavreysen een mentaal voordeel. “Toen ik daar op bed lag, dacht ik: ‘Dit kan mijn concurrent nooit zo goed geregeld hebben als ik.’”
Een nieuwe generatie sprinters: kracht is koning
Lavreysen reflecteerde ook op de evolutie binnen het baanwielrennen, met name in de sprint. Waar in het verleden renners als Theo Bos met een relatief slank postuur succesvol konden zijn, draait het tegenwoordig volledig om kracht. “We zijn eigenlijk geen wielrenners meer,” zegt Lavreysen lachend. De Nederlander, bekend om zijn imposante fysiek, deelde enkele verbluffende cijfers: “Ik doe single-leg presses met meer dan 400 kilo en squats met 250 kilo.”
Die kracht komt echter met een prijs. “We hebben constant een soort basisspierpijn,” legt Lavreysen uit. “Daarom zijn sportmassages en eiwitten cruciaal voor ons herstel. Het is een continu proces: alles draait om het snel herstellen van je spieren om keer op keer op topniveau te kunnen presteren.”