De topklimmers uit deze Tour de France krijgen nog één kans om zich te bewijzen. Wie is de beste na deze loodzware Tour-rit met Parijs-Nice-sausje?
Inderdaad, de namen van de beklimmingen die op de voorlaatste dag van deze Tour gaan langskomen, doen onvermijdelijk denken aan de ‘Koers naar de Zon’. Wie beschikt nog over de meeste zonne-energie in de benen?
Start
Nice is nog ver? Klopt niets van! Reeds op de één-na-laatste dag van de Tour van 2024 komen we in de Zuid-Franse kuststad. Een toeristische trekpleister aan de wereldberoemde Côte d’Azur, grenzend aan de Middellandse Zee.
Ieder jaar ligt steevast de aankomst van een van de belangrijkste Franse rittenkoersen in Nice. Men eindigt dan telkens op de beroemde Promenade des Anglais, de boulevard die zelfs onderdeel is van de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De laatste keer dat de Tour hier aankwam? In de corona-editie van 2020. Destijds kwamen we er voor een van de eerste malen achter dat de verrassende regerend wereldkampioen Mads Pedersen goed mee kon doen in een massaspurt. Enkel Alexander Kristoff was hem te snel af.
De aankomst
De aankomststreep ligt getrokken bovenop de Col de la Couillole. Twee keer eerder maakte deze beklimming deel uit van het parcours van Parijs-Nice, waardoor je niet per se zou zeggen dat ze deel uitmaakt van de Alpen.
Om preciezer te zijn: de Alpes-Maritimes. Deze klim is vanuit drie zijdes begaanbaar, waarbij de versie die tweemaal in Parijs-Nice werd gedaan en nu ook in de Tour gebruikt wordt de zwaarste is. In 2017 won Richie Porte in de ‘Koers naar de Zon’, vorig jaar Tadej Pogacar.
Toch waren zij niet de eersten op de top in een belangrijke koers; in 1975 passeerde de Tour de France hier al eens, de enige keer tot nu toe dat ‘La Grande Boucle’ de pas verwelkomde. Als eerste boven? Niemand minder dan Lucien Van Impe!
De route
De start en finish van deze voorlaatste rit worden door slechts 133 kilometer parcours gescheiden, maar toch zijn Thierry Gouvenou en zijn collega’s erin geslaagd vier beklimmingen in de route op te nemen.
De eerste is de Col de Braus. Na een kleine vijftien kilometer beginnen de renners aan deze col van tweede categorie; tien kilometer aan bijna zeven procent is al een prachtig begin van dit hels karwei.
Bij het beneden komen in Sospel moet in twaalf kilometer tijd 400 meter geklommen worden richting Moulinet, om de voet van de wereldberoemde Col de Turini – met name vanwege de rally van Monaco bekend – aan te doen. Ruim twintig kilometer aan bijna zes procent: deze zal ook pijn doen.
Bij de Supersprint in Saint-Martin-Vesubie begint gelijk het beklimmen van de Col de la Colmiane; ruim zeven kilometer aan meer dan zeven procent. Toch zal het waarschijnlijk ook hier niet gebeuren en wordt het wachten tot in Saint-Sauveur-sur-Tinée.
Daar ligt namelijk de voet van de slotklim. De Col de la Couillole is net geen zestien kilometer aan lengte en heeft een gemiddeld percentage van 7,1. De klim is ongelooflijk regelmatig, regelmatig zwaar genoeg om – zeker op de voorlaatste dag – nog voor genoeg verschil te zorgen. Gaan we dat ook daadwerkelijk zien?
De favoriet
Hoewel ze dit jaar bepaald niet in de kaart gespeeld worden, lijkt ons dit een uitgelezen mogelijkheid voor de betere klimmers onder de aanvallers. We vermoeden immers dat UAE Team Emirates hier niet al te fors zal inzetten op ritwinst, al weet je met Tadej Pogacar uiteraard maar nooit dus geven we hem zeker een ster.
Ons lijkt de grootste kans toe te behoren aan Richard Carapaz. De Ecuadoriaan droeg al eens het geel, leek in de Pyreneeën enorm sterk en heeft zowel goede klimmersbenen als een venijnig eindschot. Bovendien heeft hij zijn bollentrui te verdedigen.
De outsiders
Zoals vaak in een vluchtersrit zijn de favorieten talrijk. Wat dacht je van Carapaz’ teamgenoot Ben Healy? Ook hij heeft de klimmersbenen gepaard aan explosiviteit, al wil dat in een eindspurt nog wel eens tegenvallen.
Natuurlijk blijven dergelijke etappes koffiedik kijken; kan bijvoorbeeld een Simon Yates hier wat, of moeten we meer denken aan een type Romain Grégoire? Jai Hindley was goed in de Pyreneeën, maar Movistar Team kon met Oier Lazkano en Javier Romo ook twee goede mannen op de been brengen.
Kévin Vauquelin is een andere kandidaat die ook al in de tweede etappe wist te scoren. Romain Bardet zal zich net als Enric Mas nog wel eens willen tonen. Voor Visma-Lease a Bike rest er dan enkel nog een mogelijke ritwinst, dus valt het te bedenken dat de betere klimmers bij hen, Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman, een nieuwe poging zullen mogen ondernemen.
Voorts moeten ook namen als Felix Gall, Giulio Ciccone, Santiago Buitrago, Carlos Rodriguez en Derek Gee zeker in de gaten worden gehouden. Zij staan immers al op flinke achterstand in het klassement en krijgen dan mogelijk ook de kans voor een ritzege.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Richard Carapaz
***
Ben Healy & Matteo Jorgenseon
**
Jai Hindley, Romain Bardet & Kévin Vauquelin
*
Enric Mas, Wilco Kelderman, Felix Gall, Tadej Pogacar
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 12:15 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze dag later in. Vanaf 13:30 uur draait het op Canvas en later op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!