Wout van Aert lijkt stilaan opnieuw de oude na zijn valpartij in Dwars door Vlaanderen. Dat was echter niet de eerste keer dat hij zwaar moest terugknokken na een val. Dat gebeurde ook 5 jaar geleden na zijn zware crash in de tijdrit in Pau.
Oorlogswonde
In een interview met Het Laatste Nieuws praat Van Aert over het – letterlijk en figuurlijk – blijvende litteken. “Ik schrik er zelf niet meer van, ik schrik enkel van de reactie van de mensen als ze dat litteken zien. Bijvoorbeeld wanneer iemand de hotelkamer binnenkomt als ik op de massagetafel lig. Pas door die reactie van de mensen of wanneer ze mij erover aanspreken, word ik aan dat litteken herinnerd en besef ik hoe hard het opvalt.”
Maar de estetische gevolgen vindt Van Aert niet al te erg. “Meer dan van het litteken an sich, had ik veel last van de gevolgen van die val. Ik heb nadien heel lang op krukken moeten lopen. Daar had ik het het meest moeilijk mee.”
Ondanks het feit dat hij het zelf een verminking noemt. In het ziekenhuis klonk het nog erger. "De dokters namen toen letterlijk de term oorlogswonde in de mond. Het was zeker een verminking. Het is nog steeds 21 centimeter lang." (foto onderstaand: Het Huis/VRT).
Psychologische hulp
Het litteken zal nu voor altijd eigen blijven aan Van Aert. “Ik heb dat litteken inmiddels een plaats gegeven, ja. Sarah heeft het er nog meer moeite mee dan ik. Sarah is zeer sensitief. Wanneer ze het litteken ziet, koppelt ze dat automatisch aan de emoties van die val en de moeilijke momenten tijdens de revalidatie.”
Maar de valpartij op zich heeft wel flinke gevolgen gehad voor Van Aert, net zoals dat ook nu weer het geval was. “Op de fiets werd ik herinnerd aan de pijn en momenten in het ziekenhuis. Om die herinneringen te kunnen kanaliseren, heb ik psychologische hulp nodig gehad”, klinkt het openhartig.