Rodríguez wint knotsgekke Alpen-rit, Vingegaard temt Pogacar

door
Rodríguez wint knotsgekke Alpen-rit, Vingegaard temt Pogacar
Foto: © PhotoNews

Carlos Rodríguez won de veertiende etappe van de Tour de France. De Spanjaard van INEOS Grenadiers profiteerde van de rivaliteit tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. De Deen blijft leider.


Na een eerste voorzichtige indruk van de krachtenverhoudingen aan het einde van de tweede week op de Grand Colombier, was het op zaterdag tijd voor het echte Alpen-werk: vijf beklimmingen, met drie van eerste categorie en de laatste van buitencategorie stonden op het menu.

Nadat de vlag werd gezwaaid door Tour-directeur Christian Prudhomme was het meteen Simon Geschke die in de aanval ging. De renner van Cofidis was net als bolletjestruidrager Neilson Powless, maar ook Victor Campenaerts en Maxim Van Gils – op de Grand Colombier nog tweede – waren actief om in de vlucht te komen.

Na nog geen vijf kilometer koers vond een grote valpartij plaats. Op het oog leek Frederik Frison van Lotto Dstny de eerste die tegen het natte wegdek op weg naar Fillinges sloeg. Veel renners lagen erbij, waaronder Louis Meintjes en Antonio Pedrero. Zij moesten opgeven. Jai Hindley en Tom Pidcock zetten voet aan de grond, maar konden verder.



Battle voor de bollen

Na een nieuw ‘départ fictif’ kwam er even later ook een nieuw ‘départ réel’. Net als de eerste keer was er op dit parcours behoorlijk veel goesting om in de vroege vlucht te geraken.

Er lagen natuurlijk ook al vroeg bergpunten op te rapen. De eerste die wat loskwam was de Nederlander Lars van den Berg van Groupama-FDJ. Julian Alaphilippe en Krists Neilands maakten de oversteek op de eerste klim van de dag.

Ook Daniel Felipe Martínez kwam overwaaien. De Colombiaan van INEOS Grenadiers was al een ruime week actief voor de bergpunten en graaide er op de Col de Saxel twee mee. Ondertussen was er met Colombiaans kampioen Esteban Chaves een derde opgever na de val.

Ruime kopgroep

Ook bergaf ging het er rap aan toe, zo liet Alaphilippe vooraan zien. In het peloton kwam onder meer Romain Bardet ten val. De Franse nummer twaalf uit het algemeen klassement vond het eindpunt van zijn Tour tegen een huis.

Inmiddels vormde er zich op de beginmeters van de Col de Cou een grotere groep aan het front, met daarbij onder meer Giulio Ciccone en Mikel Landa (de nummer elf uit het klassement). Nadat Wout Poels aansloot, zaten er 22 man vooraan.

Nadat ook Thibaut Pinot de oversteek waagde, vond Jumbo-Visma het tijd om de boel kort te houden voor het algemeen klassement. Vooraan ging het op de tweede beklimming opnieuw om de bergpunten, deze keer was Ciccone de snelste voor Powless zelf.

Ciccone op de cols

Op de Col du Feu – het verschil met het peloton bedroeg minder dan een minuut – was het de beurt aan Ciccone om nog eens te versnellen. Hij kreeg Pinot en Michael Woods mee, waarbij met name de Canadese winnaar op de Puy de Dôme indruk maakte.

Ciccone kwam als eerste boven na opnieuw een sterke spurt. De Italiaan van Lidl-Trek ging een serieuze poging doen om de bolletjestrui na de veertiende rit in zijn bezit te hebben. Daarvoor moest de meervoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia wel letterlijk op iedere klim van de dag punten scoren.

Een lastige taak, want in het peloton mende al twee cols lang Christophe Laporte de meute. Het leek erop dat gele trui Jonas Vingegaard zijn dag had uitgekozen om voor ritwinst te gaan.

Schrikbewind

De Nederlandse ploeg hield het gat met de kop van de koers op weg naar de Col de la Ramaz onder de minuut. Jumbo-Visma wilde duidelijk niets aan het toeval overlaten; was dat vanwege het plan de rit te winnen, of de schrik van de valpartij aan het begin van de wedstrijd?

Vooraan waren aan het begin van de Ramaz dezelfde twee namen weg als op de vorige beklimming. Na enkele kilometers bergop was eindelijk het werk van Laporte gedaan, Nathan Van Hooydonck nam over in het peloton. Hij haalde snel de groep van Landa en co binnen.

Waren ze dan op de Ramaz al van plan het kamp-Pogacar aan te vallen? Tiesj Benoot was de volgende in de rij om een kopbeurt te doen. Met nog dik 57 kilometer te gaan was Ciccone als laatste vroege vluchter van de dag reeds gegrepen.

Vorentscheidung

De groep werd snel kleiner, want met 6 renners van Jumbo, vijf van de Emiraten-équipe en vier van INEOS Grenadiers waren er slechts drie formaties goed vertegenwoordigd. De Britse ploeg raakte echter wel een van hun klassementsrenners vooraan kwijt, want Pidcock had toch teveel last van de val aan het begin van de rit.

Hij moest lossen met nog vier kilometer te gaan op de voorlaatste beklimming. Op dat moment gaf Benoot het commando over aan Dylan van Baarle. Kort voor de top was het de beurt aan Wout van Aert. Het was duidelijk dat de capaciteiten van de alleskunner in de afdaling en in de vallei van pas zouden komen.

In de afdaling van de Ramaz werden Simon Yates, Felix Gall en Guillaume Martin op een gat gereden. Op weg naar de laatste beklimming, de Col de Joux Plane, deden Van Aert en Wilco Kelderman de kopbeurten in het peloton.

Wachten, wachten, wachten

Chris Harper dichtte het gat voor zijn kopman van Team Jayco AlUla. Zo begon een eerste groep van zestien renners aan de laatste klim van de dag. Daarbij was het gevecht Jumbo-Visma een vier-tegen-vier-gevecht.

Op de Joux Plane kwam UAE voor het eerst naar voren, in de vorm van Rafal Majka. Alle Jumbo’s buiten Sepp Kuss en Vingegaard waren meteen gelost, net als Pello Bilbao en David Gaudu. Ook Simon Yates moest de rol lossen.

Buiten Pogacar en Vingegaard waren enkel Gall, Jai Hindley en Carlos Rodríguez er nog bij. Ook had de Sloveen in Adam Yates nog een meesterknecht aan boord. Zijn tweelingbroer kwam samen met Bilbao nog aansluiten op eigen tempo, maar dat was uitstel van executie.

Ook Van Aert kwam zich nog eens tonen in het spierballengevecht tussen de twee ploegen, waarna Majka plafonneerde. Dan was het tijd voor Kuss. De Amerikaan onderhield een ogenschijnlijk rustig tempo, het was wachten op een aanval van een van de twee groten.

Alpen-apotheose

Op zes kilometer van de top was Gall de eerste die de rol moest lossen. Niet veel later was ook Hindley eraan voor de moeite, kwam zijn podiumplek in gevaar? Hij droeg duidelijk sporen van de valpartij in de openingskilometers van de rit.

De Australiër had wel nog twee minuten voorsprong op Rodríguez. Met nog vijf kilometer bergop te gaan gaf Pogacar een seintje aan Adam Yates om te versnellen. De Spanjaard van INEOS moest net als Kuss laten gaan.

Op drie en een halve kilometer van de top versnelde Pogacar en vrijwel meteen kon Vingegaard niet mee. Voor de Deen kwam het erop aan zijn eigen tempo te vinden. Na twee kilometer achtervolgen kwam de gele trui terug op het wiel van de witte.

Daarna vielen de twee stil en was het een soort van surplace bergop. De bonificatieseconden die op de top te rapen waren (acht voor de eerste, vijf voor de tweede), moesten een prooi worden voor de Sloveen – ware het niet dat hij werd opgehouden door de motoren.

De meest explosieve van de twee liet zich ringeloren door de Deen, die zo drie seconden uitliep in het algemeen klassement.

Twee honden vechten…

Door het stilvallen van de twee vooraan sloten Rodríguez en Adam Yates weer aan, waarna de Spanjaard de koppositie meteen innam bergaf.

Hij sloeg een gaatje en zag op enkele meters de twee klassementskemphanen rijden. Die kwamen echter niet meer op zijn wiel, waarna Carlos Rodríguez zijn derde profzege boekte: na de Spaanse titel en een rit in de Ronde van het Baskenland vorig jaar was dit de allermooiste.

Achter de renner van INEOS Grenadiers won Pogacar de spurt voor de tweede plaats, voor Vingegaard. Per saldo verloor de Sloveen vandaag dus een seconde op zijn grote concurrent.

POLL: Mooie rit gezien?

Meest recent

'Giro dreigt met zware Alaphilippe-straf voor Tudor'
'Giro dreigt met zware Alaphilippe-straf voor Tudor'

Eerder deze week maakte RCS Sport, de organisatie achter de Giro d'Italia, eindelijk het parcours ...

5
5
Benoot geeft toppositie uit handen: "Die status heb ik niet nodig"
Benoot geeft toppositie uit handen: "Die status heb ik niet nodig"

Tiesj Benoot maakte dinsdag zijn programma voor dit jaar bekend tijdens een teampresentatie van ...

5
5
Eviva España! Dit is hét favoriete stekje van Mathieu van der Poel
Eviva España! Dit is hét favoriete stekje van Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel vertoeft momenteel in Spanje waar hij zich voorbereidt op de rest van het ...

20
20
Bondscoach De Clercq heeft fantastisch nieuws voor WK veldrijden
Bondscoach De Clercq heeft fantastisch nieuws voor WK veldrijden

Angelo De Clercq bereidt zich voor op z'n allereerst wereldkampioenschap veldrijden als bondscoach ...

58
58
Van Aert klaar en duidelijk over deelname aan WK-veldrijden
Van Aert klaar en duidelijk over deelname aan WK-veldrijden

Wout van Aert won tot nu toe twee van z'n drie crossen. De alleskunner uit Herentals won in Gullegem ...

68
68
Visma-LaB spreekt Van Aert tegen: "Dan winnen we geen koersen meer"
Visma-LaB spreekt Van Aert tegen: "Dan winnen we geen koersen meer"

2024 was een absoluut baaljaar voor Visma-Lease a Bike. De lappendmand van Nederlandse formatie was ...

60
60
Cavendish na brutale overval: "Een zombie-mes tegen je keel..."
Cavendish na brutale overval: "Een zombie-mes tegen je keel..."

De vele successen van Mark Cavendish trokken niet alleen fans aan. In november van 2021 werd de ...

14
14
Uijtdebroeks kan opnieuw lachen en onthult gigantische ambitie
Uijtdebroeks kan opnieuw lachen en onthult gigantische ambitie

2024 was een jaar om snel te vergeten voor Cian Uijtdebroeks. Het Belgische toptalent moest het ...

15
15
Tratnik, ex-luitenant van Van Aert, komt met subtiele steek naar Visma-LaB
Tratnik, ex-luitenant van Van Aert, komt met subtiele steek naar Visma-LaB

Jan Tratnik verliet eind vorig jaar Visma-Lease a Bike voor een avontuur bij Red ...

48
48
Van Aert scherp over 'obsessie': "Dat zal ik nooit gebruiken"
Van Aert scherp over 'obsessie': "Dat zal ik nooit gebruiken"

Net als vorig jaar aast Wout van Aert in 2025 op Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Vorig ...

75
75
Pijnlijk eerlijk: Wout van Aert legt vinger op de wonde bij vele valpartijen
Pijnlijk eerlijk: Wout van Aert legt vinger op de wonde bij vele valpartijen

Wout van Aert maakte dinsdag zijn wegprogramma voor 2025 bekend. Daarbij onder meer ook een dubbel ...

80
80
Voetbaljournalist haalt José De Cauwer en Jean-Marie Dedecker door gehaktmolen
Voetbaljournalist haalt José De Cauwer en Jean-Marie Dedecker door gehaktmolen

Het sportjaar 2024 zit er ondertussen helemaal op. Het voorbije jaar was goed voor heel wat ...

73
73
Victor Campenaerts zet stap opzij bij Visma | LaB: "Mijn eigen keuze"
Victor Campenaerts zet stap opzij bij Visma | LaB: "Mijn eigen keuze"

Victor Campenaerts maakte deze winter een droomoverstap naar Visma-Lease a Bike. Een terugkeer op ...

73
73
Geen Belgische trui? Dit is hoe Thibau Nys dilemma kan oplossen
Geen Belgische trui? Dit is hoe Thibau Nys dilemma kan oplossen

Thibau Nys wist zich afgelopen weekend ook tot Belgisch kampioen te kronen, nadat hij eerder al de ...

122
122
<strong>Dit is het programma van Wout van Aert in 2025</strong>
Dit is het programma van Wout van Aert in 2025

De kogel is door de kerk, alle plannen zijn bekendgemaakt. Wout van Aert en Visma | Lease a Bike ...

77
77