Wout van Aert is één van de grootste Belgische wielerhelden en zelfs wielervoorbeelden tout court. Die status heeft hij onder meer te danken aan zijn enorme dosis aan wilskracht. En die is er uiteraard niet vanzelf gekomen.
Bouwstenen
Want zo blijkt het – al hoeft dat uiteraard niet te verbazen – dat de ouders van Van Aert , Henk van Aert en Ivonne Boeckx, zich flink wat pluimen op hun hoed mogen steken. Als vijftienjarige wou Van Aert immers stoppen met veldrijden in een moeilijke periode waarin hij onder meer kreeg af te rekenen met klierkoorts.
LEES OOK. Opvallend in 2024: België boven, Van Aert doet beter dan Van der Poel
Henk en Ivonne hebben toen zodanig op hem ingepraat dat Van Aert is blijven vechten. En dat blijft tot op de dag van vandaag een belangrijke zet, zo zegt zijn mental coach Rudi Heylen bij Knack. “Proficiat aan Wouts ouders. Zo hebben ze een van de bouwstenen van zijn veerkracht gelegd”, steekt hij daar van wal.
“Met de boodschap: dit is een tegenslag, maar als je niet opgeeft, zul je die overwinnen. Zeker in die eerste jaren als sporter is dat heel belangrijk. Veerkracht is weliswaar deels genetisch bepaald, maar de persoonlijkheid wordt ook gevormd door omgevingsfactoren en opvoeding.”
Veerkracht als werkwoord
Tegelijkertijd geldt dat als je té ‘braaf’ bent, dat dit een averechts effect heeft. “Als ouders te beschermend zijn en alle oorzaken van stress wegnemen, zal hun kind veel moeilijker de vaardigheden ontwikkelen om tegenslagen te verwerken”, weet Heylen.
LEES OOK. Sven Nys vreest voor Van Aert: "Als je hem nu ziet..."
“Als de uitdagingen in het volwassen leven nog toenemen, zullen ze zichzelf daarvoor niet bekwaam voelen. Veerkracht is een ervaring als een ander. Je kunt er bij elke mentale terugval beter in worden. Omdat je na een tijd weet: ‘Als ik doorzet, komt alles goed.’”