Hebben we een nieuwe wereldtopper beet? Het is misschien nog wat vroeg om die stelling te poneren, maar Thibau Nys blijft ons toch maar verbazen. Dat deed hij donderdag in De Ronde van Romandië andermaal met zijn eerste zege op WorldTour-niveau. En daar valt toch wel wat over te zeggen.
Een jaar na datum
Want zo trekt de jonge Nys de lijn van 2023 en afgelopen crosswinter onverminderd door. Gaan we even terug naar vandaag precies een jaar geleden, in diezelfde Ronde van Romandië waar toen de eerste rit in lijn op het programma stond. Het scheelde toen immers al geen haar of Nys jr. zorgde daar al voor zijn eerste zege op WorldTour-niveau. In de sprint bleek enkel Ethan Vernon te sterk.
Akkoord, het sprintersveld daar was niet van bepaald wereldniveau, wat Nys ook zelf leek te beseffen. Want ondanks het feit dat ook die overwinning als stunt had kunnen worden gecatalogeerd, sloeg hij de frustraties van zich af op zijn stuur. Ondanks dat het pas zijn zesde koers was in dienst van – toen nog –Trek-Segafredo bij de profs, bleek het geloof in eigen kunnen al bijzonder groot.
Dat is overigens ook het geval bij zijn ploeg. Dat Nys vorig jaar in Romandië meteen voor de overwinning mocht sprinten, en de weken daarna óók werd uitgespeeld als kopman, zijn daar het zuiverste bewijs van. Maar ook vandaag blijkt dat ze bij Lidl-Trek beseffen wat voor een parel ze in huis hebben. De vele berichten na zijn overwinning op X maken dat duidelijk. “Wen in de toekomst maar aan dit beeld”, klonk het zelfs onbescheiden bij de foto van een vierende Nys.
You can expect to see a lot more of this in the future! #TDR2024 pic.twitter.com/wRSG34N3fp
— Lidl-Trek (@LidlTrek) April 25, 2024
Belgische wielergod
Op die eerste zege bij de profs moest Nys niet lang meer wachten. Ook in De Ronde van Hongarije strandde hij nog eens op een tweede plaats, eind mei was het wél raak in De Ronde van Noorwegen. Enkele dagen later plakte hij daar ook nog even doodleuk de eendagswedstrijd ‘De Grosser Preis des Kantons Aargau’ aan vast. GP Aargau voor de vrienden. Geen klinkende naam qua koers, maar die van zijn tegenstanders daar des te meer.
Marc Hirschi, Pello Bilbao, Benoit Cosnefroy, Marco Haller (klopte zelfs ooit Wout van Aert in de sprint, nvdr), Jesus Herrada, ze moesten allemaal het onderspit delven tegen de toen amper 20-jarige Nys. Je zou kunnen stellen dat toen een nieuwe Belgische wielergod werd geboren, maar gezien zijn familiale achtergrond en zijn reeds geleverde prestaties in het veld was dat eigenlijk al een feit.
Want Thibau is nu al immens populair. Zoals geïnsinueerd heeft dat te maken met vader Sven, maar voornamelijk toch door zijn eigen resultaten en gedrag tijdens en naast de koers. Een aimabele jonge kerel die tegelijkertijd bijzonder mondig maar tevens zeer bescheiden in zijn schoenen staat. Logisch gevolg: Nys is nu reeds een aandachtsmagneet, en zal dat in de toekomst – misschien meer dan hem lief zal zijn – nog meer worden. "The law of attraction". Hoewel intentioneel anders bedoeld, verwoordt hij het zelf perfect.
Beter dan Van Aert en Van der Poel
Daarvoor kan Nys momenteel al even te rade gaan bij Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Allebei hetzelfde parcours afgelegd als Nys en momenteel dé Belgische en Nederlandse wielergoden pur sang. Maar er is alvast één groot verschil: in tegenstelling tot Wout en Mathieu heeft Thibau Nys al veel vroeger de keuze gemaakt om ook te willen schitteren op de weg. En dat heeft zo zijn gevolgen.
Van der Poel en Van Aert maakten immers vrij laat – hoe dik zou hun palmares anders geweest zijn? – de overstap. Dat maakt dan ook ze beide pas in 2019 hun eerste overwinning op WorldTour-niveau wisten te pakken. Allebei op 24-jarige leeftijd, om nog maar een gelijkenis te trekken tussen de twee eeuwige concurrenten. Van der Poel won Dwars door Vlaanderen, Van Aert een rit in de Dauphiné. Nys doet het dus reeds op 21-jarige leeftijd.
🚴🇨🇭 | Thibau Nys pakt de winst in Zwitserland. Wat een prachtige eindsprint van de jonge Belg die ook de gele trui overneemt. 👏 👏 👏 #TDR2024
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) April 25, 2024
📺 Koers volg je via discovery+ pic.twitter.com/sxfWZVRGci
Dat hij nu al verder staat dan Van Aert en Van der Poel is echter te kort door de bocht, voornamelijk door het feit dat zij de weg dus langer links lieten liggen. Bovendien waren hun overwinningen toch nog een van iets groter karuur dan die van Nys in Romandië en stoomden ze meteen ook door naar nóg grotere zeges. Van der Poel won in 2019 op geniale wijze de Amstel Gold Race, Van Aert pakte zijn eerste ritoverwinning in de Tour de France.
Mogelijkheden legio
Maar het staat toch maar mooi: drie jaar eerder je eerste WordTour-zege pakken dan mannen van dat kaliber. De vergelijking met Van Aert en Van der Poel afzijdig gehouden, moge het alvast duidelijk zijn dat deze Nys gewoon zal doorstomen naar de absolute top, en ook daar binnen afzienbare tijd zal oogsten. Dat is ook de intentie van de Balenaar.
"Ik wil alvast verder blijven evolueren als puncher-type en hoop dat dit op termijn ook kansen zal bieden voor het klassieke werk - in de Ardennen dan toch - of ritwinsten in grote rondes." Het wordt sowieso nog wikken en wegen waar wel of waar juist niet de mogelijkheden liggen van Nys.
Hij mag ons – en daarbij ook vader Sven – alvast blijven verrassen. “Deze zege ligt ver boven de verwachtingen. Maar wanneer Thibau de finish ziet en ruimte krijgt, is hij een echte killer. Maar het is de eerste keer dat hij dit doet op World Tour-niveau. Dit biedt enorme perspectieven voor de toekomst”, aldus een fiere papa.