Soms kriebelt het gewoon om het vlakke achter ons te laten en dringend eens wat hoogtemeters op te nemen in onze trainingsritten of toertochten. Als je net zoveel van fietsen houdt als wij, ken je dat gevoel waarschijnlijk wel. Daarom geven we je 6 bestemmingen om je innerlijke klimgeit naar boven te halen, zonder dat je ver hoeft te reizen.
1. Eifel
De Eifel ligt grotendeels in Duitsland, maar beslaat ook een deel van de Oostkantons en buurland Luxemburg. Verwacht je aan een groen heuvellandschap van vulkanische oorsprong met kronkelende wegen en karaktervolle plekken vol vakwerkhuizen.
Spring op je fiets en zet koers naar de Hohe Acht, het hoogste punt van de Eifel op 747 meter boven zeeniveau. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,6% over 14,4 kilometer overbrug je 530 hoogtemeters, volgens de gespecialiseerde website Climbfinder. De lastigste stukken liggen op het einde, dus goed doseren is de boodschap.
Iets verder naar het noorden ligt het Nationaal Park Eifel, waar de boslandschappen doorklieft worden door de rivier de Ruhr. Dit is een niet te missen heuvelachtige uithoek van Duitsland, gemakkelijk bereikbaar vanuit het pittoreske stadje Monschau.
2. Vogezen
De Vogezen – te vinden in het noordoosten van Frankrijk – herbergen minder geheimen voor echte wielerliefhebbers. De streek komt immers regelmatig aan bod in de Tour de France, wanneer wielerliefhebbers de bergflanken opeisen.
In de Vogezen ben je echt in de bergen, met toppen die door het leven gaan als ‘ballons’. De hoogste is de Grand Ballon (1424 meter), meteen een klim die bovenaan je lijstje moet staan. Je kunt hem van verschillende kanten beklimmen. De kant die begint in Cernay voert je volgens Strava over 21,38 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9%, goed voor in totaal 1217 hoogtemeters.
Verder aan te raden zijn de Ballon d’Alsace, de Col de la Schlucht (fenomenale uitzichten) en de Ballon de Servance. Tussendoor maak je kennis met de bloemrijke plaatsen en de heerlijke wijnen die de Elzas te bieden heeft. Fietsen in Frankrijk blijft toch een unieke ervaring.
3. Zwarte Woud
Terug naar Duitsland dan, naar het dichtbeboste Zwarte Woud, een middelgebergte dat de Eifel overstijgt, letterlijk dan. Het hoogste punt, de Feldberg, ligt op 1493 meter boven zeeniveau.
Het Zwarte Woud en zijn omgeving bieden veel mogelijkheden voor racefietsers, mountainbikers en bikepackers. De Schwarzwaldradweg serveert je 375 kilometer aan fietsplezier met – zet je schrap – meer dan 7000 hoogtemeters. Op maat gemaakt voor klimmersbenen, met andere woorden.
De uitzichten bestaan uit bergen en eindeloze bossen, met hier en daar een meertje ertussen. Tijdens een rustpauze geniet je van stevige, maar o zo lekkere streekspecialiteiten zoals de Schwarzwälder Kirschtorte.
4. Sauerland
Verspreid over de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen vind je het Sauerland. Deze streek doet absoluut niet onder voor andere regio’s bij onze oosterburen en wordt ook “het land van de duizend bergen” genoemd.
Het Sauerland verrast met een uitgebreid netwerk van mountainbikeroutes en mooie, rustige beklimmingen om voldoende hoogtemeters te maken. Verken met de mountain- of gravelbike de groene omgeving van Winterberg, vanwaar een mooie route naar het stadje Hallenberg leidt. De zomerzon, een verfrissend drankje en de Duitse “Gründlichkeit” doen de rest.
5. Onze eigen Ardennen
Zoek het echter niet te ver in je zoektocht naar hoogtemeters. België staat niet voor niets internationaal bekend als een fietswalhalla en dat komt zeker niet alleen door de winderige waaierwegen in Vlaanderen. Onze eigen Ardennen bieden alles wat een wielerhart begeert en nog zo veel meer.
Verken een deel van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en ervaar zelf hoe zwaar La Redoute echt is. Houffalize, de mountainbikehoofdstad van België, trekt elk jaar talloze enthousiastelingen op zoek naar een adrenalinestoot.
6. Nederlands Limburg
Afsluiten doen we met Nederlands Limburg, waar elk jaar de Amstel Gold Race plaatsvindt. Toegegeven, je doet er hier iets langer over om hoogtemeters te maken, maar dat maakt deze streek zeker niet minder aantrekkelijk voor fietsers.
Glooiende heuvels rond de Maas nodigen uit tot lange tochten op de racefiets langs pittige hellingen. De bekendste is de Cauberg, waar Philippe Gilbert in 2012 de basis legde voor zijn eerste en enige wereldtitel.
Bovendien rijd je in Zuid-Limburg zo België en Duitsland binnen en doe je maar liefst drie landen aan in dezelfde fietstocht. Stop na afloop voor een heerlijke koffie en een welverdiende stuk Limburgse vlaai. Wie zegt dat fietsen alleen maar afzien is?
Wij kunnen niet wachten op onze volgende fietsrit, in binnen- of buitenland. En jij, waar ga jij de volgende keer naartoe?