Sport evolueert constant en wielrennen is geen uitzondering op die regel. Al evolueren wielrenners niet per se in de goeie richting. Een studie van de universiteit van de Zwitserse hoofdstad Bern is er namelijk achter gekomen dat topcoureurs in grote rondes steeds magerder en magerder worden. De onderzoekers hopen dat de UCI maatregelen pakt om de renners te beschermen.
De mensen achter de studie onderzochten de lengte en het gewicht van renners die tussen 1992 en 2002 de top vijf haalden in één van de grote drie rondes (Tour, Giro, Vuelta). De BMI (Body Mass Index) van 156 coureurs werd onder de loep genomen en daaruit bleek dat de BMI de voorbije dertig jaar zakte van 22,12 naar 20,13.
Een BMI tussen 18,5 en 25 duidt op een 'normaal' gewicht en volgens onderzoeker Alexander Smith is 20,13 "niet ongezond of indicatief voor eventuele toekomstige gezondheidsproblemen". Het is vooral de evolutie die de onderzoekers zorgen baart. "Zeker als je kijkt naar andere studies en bevindingen waar gewichtsgerelateerde problemen reeds aan bod kwamen en het feit dat enkele renners deze problematiek eerder al ter sprake brachten", citeert Sporza Smith.
BEWUSTMAKING
"Deze dalende trend in het BMI kan gevolgen hebben voor de renners en toezichthouders. Omdat prestatiedruk kan leiden tot schadelijk gedrag, met mogelijk negatieve consequenties voor de gezondheid van de renners, zowel op de korte als de lange termijn", ging de onderzoeker verder. Er wordt dan ook gepleit voor een initiatief waarmee renners worden duidelijk gemaakt dat gezondheid en veiligheid voor alles gaat.
"Dit kunnen preventie- en bewustmakingscampagnes, screeningprogramma's en op BMI gebaseerde richtlijnen voor profrenners zijn."