Nog twee keer slapen en het is eindelijk zo ver. Vrijdag gaat de 109de editie van de Tour de France van start in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De Internationale Wielerunie maakte gisteren bekend dat het net voor het begin van de Ronde van Frankrijk het coronaprotocol nog heeft aangepast.
Het virus zorgde er dit seizoen nog steeds voor dat renners niet konden deelnemen aan wedstrijden of verstek moesten laten gaan voor of tijdens rittenkoersen. Een positieve coronatest was dan ook één van de meest gevreesde zaken in het peloton. De ploegen zullen tijdens deze
Tour de France echter met een iets geruster hart aan de start kunnen verschijnen.
Want er moet niet meer gevreesd worden dat een hele ploeg naar huis wordt gestuurd. Vroeger was de regel dat als er twee positieve tests waren binnen de zeven dagen in één ploeg, heel de ploeg de koers moest verlaten. De UCI heeft nu besloten die regel te laten vallen. "Wielerploegen gaan niet meer verantwoordelijk zijn voor overvolle ziekenhuizen. Het is het belangrijkste om de gezondheid van de renners te vrijwaren en dat lukt met deze regel", aldus sportarts Tom Teulingkx.
STOK ACHTER DE DEUR
Teulingkx voegt eraan toe dat een renner met symptomen meteen zal worden onderzocht door de ploegdokter, een covid-19-dokter en de medische directeur van de UCI zelf. Als er positief wordt getest, zal de persoon waarschijnlijk de Tour de France moeten verlaten. "Als renners ziek zijn en dan sporten op dat niveau, kan gevaarlijk zijn. Maar een PCR-test kan ook een oude infectie opsporen, dan zijn de renners wel genezen en hebben ze een stok achter de deur."