Het wielrennen is vrij conservatief en daar wil Richard Plugge iets aan verannderen. De grote baas van Visma–Lease a Bike is één van de drijvende krachten achter 'ONE Cycling'.
Daarmee wil Plugge een revolutie in de wielersport teweegbrengen. "Het opzet van One Cycling is vooruitblikken naar waar we over tien jaar willen staan", zegt hij in een interview met De Tijd. "We beseffen onvoldoende dat onze tegenstanders niet de andere teams of organisatoren zijn, maar alle andere vormen van entertainment."
"Onze echte concurrenten zijn de Champions League, het golf, het American football, het basket in de VS, de formule 1 en de vechtsport. Dat laatste merken we hier goed met een fenomeen als Jake Paul (influclencer/bokser). Op hem komen gillende jonge fans af. Die jeugd komt niet afgestormd op onze Jonas Vingegaard of andere toprenners."
Kalender
Zo wil Plugge bijvoorbeeld een duidelijke kalender met een beperkt aantal wedstrijden waarin de beste renners het tegen elkaar onemen. "Nu zijn er meer dan 180 wedstrijddagen in de World Tour. In al die koersen is het continu een in- en uitstroom van renners, wat het een pak moeilijker maakt om er bij het grote publiek celebrity's van te maken. Sterren zijn cruciaal om relevant te zijn als grote sport."
"Meer circuits met rondjes zijn ook in het eengemaakte wielrennen de toekomst, omdat het koers veiliger maakt, beter is voor het milieu en je er ook tickets en vippakketten rond kan verkopen. Dat betekent ook weer extra inkomsten.
Formule 1
Plugge bevestigd dat het wielrennen de Formule 1 achterna moet. "Met een beter afgelijnde kalender los je al het groeiende probleem op van veilig wedstrijden te organiseren. Een eengemaakt circuit, dat dan hopelijk een groter merk wordt, zal helpen ook buiten de teams sponsors te lokken. Zoals vandaag Heineken in de formule 1 en de Champions League. Of Aramco in de formule 1."
Inkomsten
"via een bundeling van mediarechten zouden we ook veel meer kunnen verdienen. De grote mediabedrijven lachen zich vandaag dood over de verspreide slagorde waarin organisaties en teams over brokjes rechten onderhandelen. Het verklaart de peanuts die we verdienen in vergelijking met het voetbal."